Pro-Da. behandelt preventief.

Preventieve mondzorg bij kwetsbare mensen

Preventieve mondzorg is cruciaal voor kwetsbare mensen, zoals ouderen of mensen met een beperking. Een goede mondgezondheid draagt immers bij aan hun welzijn. Relaties met dementie, diabetes of hart- en vaatziekten zijn meer dan eens aangetoond.

Goede dagelijkse mondzorg maakt het verschil binnen zorginstellingen. Maar er valt nog veel te winnen op de benodigde mondzorgkennis, de dagelijkse vaardigheden en de mondzorg op een slimme manier van organiseren.

Pro-Da ondersteunt uw zorgorganisatie bij het realiseren van preventieve mondzorg. En dat gaat verder dan de gratis tandenborstel en protheseborstel die wij onze cliënten elke drie maanden geven.

Pro Da Image Tandarts met witte jas 6

Hoe mondproblemen resulteren in gezondheidsrisico’s

De mond staat in verbinding met het hele lichaam. Logischerwijs leidt verwaarlozing van de mondgezondheid tot diverse problemen. Vooral bij kwetsbare mensen.

Van een onschuldige slechte adem tot ernstige en moeilijk bestrijdbare infecties. Tandbederf, aangetaste zenuwen en tandvleesontstekingen kunnen op de lange termijn leiden tot grotere gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes en luchtweginfecties.

Maar de gevolgen gaan verder dan dat. Denk aan pijn bij het eten, moeite met kauwen en spreken, of het verlies van smaak. Zelfs simpele, waardevolle momenten zoals het kunnen lachen of pijnvrij een knuffel geven aan de kleinkinderen worden moeilijker. De psychosociale impact is groot en mag zeker niet worden onderschat.

Preventie begint bij u

Kwetsbare mensen hebben hulp nodig om goede mondgezondheid te behouden. Om dit te realiseren, adviseren wij om…

  • tanden dagelijks 2 keer te poetsen;
  • dagelijks tussen de tanden reinigen;
  • implantaten en gebitsprotheses na elke maaltijd te spoelen;
  • de mondholtes van prothesedragers dagelijks te reinigen; en
  • jaarlijks minimaal 2 keer de tandarts te bezoeken.

…al blijft de mondzorg van kwetsbare mensen altijd maatwerk. Overleg bij twijfel altijd met de mondzorgprofessional.

Mondzorg gaat verder dan het verstrekken van de juiste middelen. De dagelijkse hulp van uw zorgprofessionals en/of de mantelzorgers is ook nodig om voldoende mondgezondheid te bereiken en te behouden. En niet alleen om ouderen te helpen, maar ook om vroegtijdige problemen te signaleren en direct aan de bel te trekken.

Dit alles vraagt om de nodige kennis en kunde. Maar ook om geduld, vertrouwen en duidelijke communicatie.

Pro Da Image Tandarts en client

Wij hebben de kennis en kunde.
U binnenkort ook.

Pro-Da ondersteunt uw zorginstelling bij het realiseren van dagelijkse, preventieve mondzorg, met…

  • Begeleiding en training aan uw zorgprofessionals, zodat zij de juiste mondzorg bieden
  • Slimme mondorganisatie: van het beleid tot de dagelijkse zorg
  • Samenwerkingen met specialisten ouderengeneeskunde, verpleeghuisartsen en contactpersonen
  • Zorgverlening volgens de actuele eisen van de IGJ en laatste mondzorgrichtlijnen
  • Preventieve behandelplannen, gebaseerd op de situaties van uw cliënten

U leest er alles over in onze brochure.

Mondzorg voor elke cliënt

Bij Pro-Da zorgen we voor een benadering die volledig is afgestemd op de unieke behoeften van elke cliënt. Zo hebben mensen met dementie, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of somatische klachten een specifieke aanpak nodig.

Onze behandelaars zijn niet alleen deskundig in mondzorg, maar ook vertrouwd met de aandoeningen en wensen van onze cliënten. We houden rekening met hun specifieke situatie, zodat we de best mogelijke zorg bieden, zowel fysiek als emotioneel.

Mondzorg Academy voor zorgprofessionals

De Pro-Da Mondzorg Academy versterkt de kennis en vaardigheden van zorgprofessionals, met als doel mondzorg op een structurele en kwalitatieve manier te verbeteren. In samenspraak met onze partners, zoals zorginstellingen, stellen we jaarlijks een opleidingsprogramma vast. Zo krijgt mondzorg de aandacht die het verdient én nodig heeft.

Hierbij gaat het niet alleen om kennisoverdracht, maar ook om het creëren van bewustzijn over het belang van goede mondzorg:

  • In lijn met de Richtlijn Mondverzorging (SKILZ) zorgen we ervoor dat mondzorg minimaal één keer per jaar op de agenda staat. We passen een train-de-trainer concept toe, waarmee we organisatiebreed een sterke basisstructuur neerzetten. Dit wordt aangevuld met gerichte ondersteuning, zoals coaching on the job of een klinische les – afhankelijk van de specifieke behoefte van de zorgprofessionals.
  • Voor artsen en specialisten ouderengeneeskunde (SOG’s) biedt de Mondzorg Academy een Masterclass Mondzorg Geriatrie, verzorgd door een ervaren en vakkundig tandarts. Zo dragen we samen bij aan de kwaliteit van de dagelijkse mondzorg en het welzijn van kwetsbare cliënten.

Kennisbank

In onze online kennisbank -benaderbaar voor iedereen- delen wij onze kennis en expertise met zorgverleners zoals u. Hier vindt u uitgebreide artikelen over verschillende aspecten van mondzorg, praktische tips en antwoorden op veelgestelde vragen.